Αναζήτηση:
 
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
GUNET.gr
ects-ds
Erasmus-DS-ECTS
Diploma Supplement


 
 
Εκπ.Προσωπικό > Ανακοινώσεις > ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ
 
  Ανακοινώσεις - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ
18/10/2013 toprogramma.jsp:To Πρόγραμμα
 
Στο προτεινόμενο ερευνητικό πρόγραμμα, αναπτύσσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα λογισμικού παρακολούθησης και προσομοίωσης (monitoring and modeling system) για την αξιολόγηση της υδρολογικής, περιβαλλοντικής, οικολογικής και κοινωνικοοικονομικής δυναμικής σε λεκάνες απορροής λιμνών ή υγροβιότοπους και διαχείρισης των υδατικών πόρων τους το οποίο θα αποτελείται από μια σειρά διασυνδεδεμένων (ή συζευγμένων) μοντέλων μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο προσομοίωσης (common simulation framework). Tο προτεινόμενο σύστημα προσομοίωσης θα αναπτυχθεί ως ένα γενικό εργαλείο για οποιοδήποτε λεκάνη απορροής αλλά θα εφαρμοστεί στην λεκάνη απορροής της υπό ανασύσταση λίμνης Κάρλας. Η προτεινόμενη έρευνα θα αντλεί μέσω ενός δικτύου μετεωρολογικών σταθμών με GSM-πομποδέκτες διάφορες κλιματολογικές μετρήσεις στο πεδίο εφαρμογής της και θα διαμορφώσει εργαστηριακές αναλύσεις συλλογής περιβαλλοντικών και οικολογικών δεδομένων συμπληρώνοντας τη χρήση διάφορων ιστορικών αρχειοθετημένων στοιχείων. Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα του συστήματος θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν διάφορα κλιματολογικά και υδρολογικά σενάρια καθώς επίσης και στρατηγικές διαχείρισης των υδατικών πόρων της περιοχής της λεκάνης απορροής.

Για την μελέτη, ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση του συστήματος σε πραγματικό περιβάλλον η ερευνητική ομάδα του ΤΕΙ-Λάρισας θα συνεργαστεί με το εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η συνολική ερευνητική δραστηριότητα αναμένεται να έχει ως αποτελέσματα:
1.    Την παραγωγή σημαντικής τεχνολογικής γνώσης στο καινοτόμο πεδίο της επικοινωνίας δικτύων μέσω πομποδεκτών GSM.
2.    Την διεύρυνση της ερευνητικής ικανότητας του Τ.Ε.Ι. Λάρισας στο γνωστικό αντικείμενο της διαχείρισης υδατικών πόρων και την εφαρμογή σε αυτή καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
3.    Την δημιουργία ενός συστήματος υποβοήθησης λήψης αποφάσεων ικανό να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της αποδοτικότερης χρήσης των υδατικών πόρων και συνεπώς στην προστασία του περιβάλλοντος.
4.    Την δημιουργία ενός εργαλείου έρευνας και πειραματισμού (test bed)  για υδρολόγους, περιβαλλοντολόγους και άλλους επιστήμονες για την εύκολη και γρήγορη λήψη μετρήσεων σχετικών με τα χαρακτηριστικά των υδροβιοτόπων.
5.    Την δημιουργία σημαντικού υπόβαθρου για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη πάνω στο αντικείμενο του περιβαλλοντικού λογισμικού και της χρήσης δικτυακών τεχνολογιών επικοινωνίας στην υδρολογία και στις περιβαλλοντικές επιστήμες.

18/10/2013 summary.jsp:Περίληψη έργου
  Το ερευνητικό έργο «Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης, προσομοίωσης και διαχείρισης υδατικών πόρων με περιβαλλοντική και κοινωνικοοικονομική δυναμική – εφαρμογή του συστήματος στη λεκάνη απορροής της λίμνης Κάρλας» στόχο έχει την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος λογισμικού παρακολούθησης και προσομοίωσης monitoring and modeling system) για την αξιολόγηση της υδρολογικής, περιβαλλοντικής, οικολογικής και κοινωνικοοικονομικής δυναμικής σε λεκάνες απορροής λιμνών ή υγροβιότοπους και διαχείρισης των υδατικών πόρων τους το οποίο θα αποτελείται από μια σειρά διασυνδεδεμένων (ή συζευγμένων) μοντέλων μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο προσομοίωσης (common simulation framework). Tο προτεινόμενο σύστημα προσομοίωσης θα εφαρμοστεί στην λεκάνη απορροής της υπό ανασύσταση λίμνης Κάρλας. Στόχος του Πακέτου Εργασίας 1 (ΠΕ1) είναι η ανάπτυξη της βάσης δεδομένων και συνίσταται στην εύρεση των αξιόπιστων ιστορικών στοιχείων των οποίων η συλλογή θα γίνει από διάφορες κυβερνητικές και θεσμικές οργανώσεις (πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα) καθώς και τις ελληνικές και ευρωπαϊκές στατιστικές οργανώσεις. Το παραδοτέο Π1.1 είναι εγκατεστημένο, με διαθέσιμα όλα τα προβλεπόμενα για την ανάπτυξη του ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης, προσομοίωσης και διαχείρισης υδατικών πόρων, σε virtual machine Το παρών κείμενο παρουσιάζει τα συγκεντρωμένα δεδομένα, τα οποία έχουν εισαχθεί στη Βάση Δεδομένων με λεπτομέρεια, τη μορφή τους και τη θέση τους στη virtual machine , ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα και χρηστικά. Τα δεδομένα διακρίνονται σε : •Δεδομένα Φυσικού Συστήματος: γεωγραφικά – τοπογραφικά δεδομένα, υδρομετεωρολογικά δεδομένα, γεωλογικά – υδρογεωλογικά δεδομένα, δεδομένα ποιότητας επιφανειακού και υπόγειου νερού. •Δεδομένα Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος: κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα, δεδομένα χρήσεων γης και σημειακών δραστηριοτήτων. •Δεδομένα Εργων : δεδομένα τεχνικών έργων επαναδημιουργίας λίμνης Κάρλας και λοιπών τεχνικών έργων και υποδομών της περιοχής μελέτης. Η παρουσίαση και η ανάλυση των στοιχείων γίνεται με βάση την εσωτερική δομή του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών, το οποίο θα περιλαμβάνει αντίστοιχες γεωβάσεις (Φυσικό Σύστημα, Φυσικό Περιβάλλον, Ανθρωπογενές Περιβάλλον, Χρήσεις Γης, Τεχνικά Εργα).
18/10/2013 upobathro.jsp: Υπόβαθρο
 
Η κεντρική Ελλάδα και ειδικότερα η Θεσσαλία είναι μια περιοχή που αποτελεί το πλέον προεξέχον παράδειγμα του σημερινού προβλήματος της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στη χώρα μας. Η Θεσσαλική πεδιάδα, η δεύτερη μεγαλύτερη πεδιάδα της Ελλάδας, είναι μια έντονα καλλιεργημένη περιοχή που διασχίζεται από τον Πηνειό ποταμό. Οι έντονες και εκτενείς καλλιέργειες σε παραγωγές που απαιτούν τεχνική βροχόπτωση (βαμβάκι, αραβόσιτος, κ.λπ.) δημιούργησε μια αξιοπρόσεκτη αύξηση απαίτησης νερού, η οποία εκπληρώνεται συνήθως από την υπερεκμετάλλευση των υπόγειων υδάτων. Αυτό το παράλογο σχέδιο της χρήσης υπόγειων νερών, που εντείνεται ειδικά στις περιόδους εκτεταμένης ξηρασίας, έχει οδηγήσει στη βαθμιαία επιδείνωση της ήδη διαταραγμένης υδατικής ισορροπίας και την επιτάχυνση της υποβάθμισης των υδατικών πόρων στην περιοχή.

Εκτός όμως από τα γενικότερα υδατικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία, ειδικότερα, η λεκάνη απορροής της λίμνης Κάρλας αντιμετώπισε και ιδιαίτερες ανθρώπινες επεμβάσεις. Η επιφανειακή απορροή των διαφόρων υπολεκανών καθώς και τα υπερχειλίζοντα νερά από πλημμυρίσεις του Πηνειού ποταμού εμπλούτιζαν τη λίμνη, κάτω από φυσικές συνθήκες. Η συνολική έκταση της λίμνης κυμαινόταν κατά περιόδους από 40 έως 180 km2 λόγω της ήπιας κλίσης του εδάφους και της ισορροπίας υδατικών εισροών και εκροών. Κατά συνέπεια, ένα μεγάλο μέρος του περιβάλλοντος καλλιεργήσιμου εδάφους πλημμύριζε συχνά αντιμετωπίζοντας διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα. Η Κάρλα αποξηράθηκε προκειμένου να προστατευθεί η περιοχή από τις πλημμύρες, για να επεκταθούν οι καλλιεργήσιμες περιοχές και να αποδοθούν στους αγρότες αλλά και για να ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα ελονοσίας.

Τελικά τα αποτελέσματα της αποξήρανσης ήταν πιο σύνθετα. Μερικά από τα αποτελέσματα ήταν η αλλαγή του μικροκλίματος, η μείωση της στάθμης ύδατος υδροφόρων στρωμάτων, η εισαγωγή του νερού της θάλασσας στο υδροφόρο στρώμα, η έλλειψη νερού κατανάλωσης και άρδευσης, η διάβρωση της επιφάνειας, η ρύπανση του παρακείμενου Παγασητικού κόλπου στον οποίο αποστραγγίζεται η λίμνη, η απώλεια ενός σημαντικού βιότοπου για τα προς εξαφάνιση πτηνά, καθώς επίσης και η γενική μείωση του αριθμού αγροτών στην περιοχή. Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζονται η γενικότερη περιοχή μελέτης της Θεσσαλίας, τα όρια της λεκάνης απορροής της υπό ανασύσταση λίμνης Κάρλας, ο ταμιευτήρας της λίμνης Κάρλας και οι θέσεις των φρεάτων παρατήρησης.

 

Διάγραμμα  : Περιοχή μελέτης της λεκάνης απορροής της Κάρλας σε σχετική κλίμακα με την περιοχή της Θεσσαλίας

Η απόφαση να αποκατασταθεί μέρος της φυσικής λίμνης είχε παρθεί στις αρχές της δεκαετίας του '80 από την ελληνική κυβέρνηση αλλά οι εργασίες άρχισαν λίγα έτη πριν. Το εγχείρημα, σήμερα, είναι κοντά στην ολοκλήρωση του. Η μερική αποκατάσταση της προηγούμενης λίμνης είναι ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προγράμματα στην περιοχή και ενδεχομένως σε ολόκληρη τη χώρα, που στοχεύει να αντιστρέψει τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, που προκάλεσε η αποξήρανσή της. Ωστόσο, χρειάζεται εκτενής προγραμματισμός και έρευνα ακόμη προκειμένου να καθιερωθεί μια συνεπής άποψη των απαραίτητων βημάτων και των συνεπειών μιας επιτυχούς αποκατάστασης της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τις πολλαπλές φυσικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της ευρύτερης περιοχής της λίμνης.
18/10/2013 index.jsp:
 
Ερευνητικό έργο

«Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης, προσομοίωσης και διαχείρισης υδατικών πόρων με περιβαλλοντική και κοινωνικοοικονομική δυναμική – εφαρμογή του συστήματος στη λεκάνη απορροής της λίμνης Κάρλας»



Περισσότερα
  Λίγα λόγια

Το ερευνητικό έργο «Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης, προσομοίωσης και διαχείρισης υδατικών πόρων με περιβαλλοντική και κοινωνικοοικονομική δυναμική – εφαρμογή του συστήματος στη λεκάνη απορροής της λίμνης Κάρλας» στόχο έχει την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος λογισμικού παρακολούθησης και προσομοίωσης monitoring and modeling system) για την αξιολόγηση της υδρολογικής, περιβαλλοντικής, οικολογικής και κοινωνικοοικονομικής δυναμικής σε λεκάνες απορροής λιμνών ή υγροβιότοπους και διαχείρισης των υδατικών πόρων τους το οποίο θα αποτελείται από μια σειρά διασυνδεδεμένων (ή συζευγμένων) μοντέλων μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο προσομοίωσης (common simulation framework).

Tο προτεινόμενο σύστημα προσομοίωσης θα εφαρμοστεί στην λεκάνη απορροής της υπό ανασύσταση λίμνης Κάρλας.
18/10/2013 stoxoi.jsp: Στόχοι
 
Η μετεωρολογική μεταβλητότητα, η πιθανή αλλαγή κλίματος και η ανάρμοστη διαχείριση και ρύπανση των υδατικών πόρων μπορούν να έχουν επιπτώσεις στη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των υδατικών πόρων, τη δομή και τη λειτουργία των τοπικών οικοσυστημάτων καθώς επίσης και την κοινωνικο-οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων μιας περιοχής. Δεν είναι δυνατό να αποφευχθεί η μετεωρολογική μεταβλητότητα, ή να αντιστραφεί η αλλαγή κλίματος, αλλά σίγουρα  μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τους υδατικούς πόρους μας. Η διαμόρφωση των υδρολογικών διαδικασιών και των υδάτινων οικοσυστημάτων θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς το περιβάλλον λειτουργεί και πώς ανταποκρίνεται στις διάφορες κλιματικές συνθήκες και αλλαγές αντιδρώντας στην ανθρώπινη παρέμβαση. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατό να αναπτυχθούν  επιτυχείς  στρατηγικές που θα λυτρώσουν τις δυσμενείς περιβαλλοντικές επιδράσεις της πλημμελούς διαχείρισης υδατικών αποθεμάτων. Η επιτυχία της διαδικασίας εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το πόσο καλά τα πρότυπα πρόβλεψης καθορίζονται ποσοτικά και ποιοτικά, παραγοντοποιούνται και αξιολογούνται. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως η πολυπλοκότητα του προβλήματος επιδεινώνεται όταν μελετώνται οι διάφορες φυσικές διαδικασίες χρησιμοποιώντας μεμονωμένα πρότυπα/μοντέλα με σειριακό τρόπο (π.χ. μοντέλα επιφανειακής υδρολογίας, υπόγεια υδρολογικά μοντέλα, πρότυπα οικοσυστημάτων κ.λπ.). Αυτά τα πρότυπα πρέπει να συνδεθούν στενά, περιλαμβάνοντας αξιόπιστες αλληλεξαρτήσεις εισόδου-εξόδου δεδομένων από το ένα στο άλλο.

Η επιτυχία μιας τέτοιας διαδικασίας εξαρτάται από την ανάπτυξη κατάλληλων πλαισίων στα οποία τα παραπάνω μοντέλα είναι διασυνδεμένα, χωρικά και χρονικά συγχρονισμένα, και αλληλεξαρτημένα από κοινούς ποσοτικούς συντελεστές αποκαλύπτοντας τις κατάλληλες παραμέτρους αξιολόγησης και βεβαίως παρουσιάζοντας ολόκληρο το φυσικό σύστημα.
Ακολουθώντας τις ανωτέρω ερευνητικές μεθοδολογίες, πρέπει να διαπιστωθεί ότι παραδοσιακές υδρολογικές, γεωγραφικές και οικονομικές  προοπτικές που αφορούν την διαχείριση υδατικών πόρων είναι λιγότερο ικανές στο να συμβάλλουν δημιουργικά στο μετριασμό των προβλημάτων που συνδέονται με τις σύγχρονες πρακτικές υδατικών πόρων.
Αν και η πλειονότητα των ερευνητών εξετάζουν τον υδρολογικό κύκλο ως ένα σύνθετο, πολύπλευρο φαινόμενο το οποίο συμπεριλαμβάνει φυσικά καθώς επίσης και ανθρώπινα στοιχεία, σπάνια υπερνικούν τους δυισμούς της φύσης/κοινωνίας, απομονώνοντας τα μέρη από το σύνολο. Σήμερα, είναι κοινώς παραδεκτό ότι το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον δεν μπορεί να χωριστεί αλλά συνδυάζεται με μονίμως μεταβαλλόμενους τρόπους στη διαδικασία παραγωγής και της κοινωνίας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Στο προτεινόμενο ερευνητικό πρόγραμμα, θα αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο (integrated framework) για την αξιολόγηση ενός υδρολογικού και περιβαλλοντικού οικοσυστήματος μιας λεκάνης απορροής λίμνης ή υδροβιότοπου με κοινωνικοοικονομική δυναμική. Το προτεινόμενο σύστημα θα περιλάβει χωριστά υποσυστήματα/ενότητες (modules) τα οποία θα προσομοιώνουν τους υδρολογικούς, τους οικολογικούς και τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη δυναμική των λεκανών απορροής και θα λειτουργήσει ως «πυρήνας» που συνενώνει όλα υποσυστήματα μαζί, επιτρέποντας την προσομοίωση των αλληλεπιδράσεων των και χρησιμοποιώντας ένα μοναδικό σύνολο παραμέτρων. Με αυτό τον τρόπο, επιχειρείται τελικά με έναν ενοποιημένο τρόπο η πρόβλεψη της αντίδρασης του περιβάλλοντος στις διάφορες αλλαγές καθιστώντας πιθανή την ανάπτυξη ενός επιτυχούς σχεδίου διαχείρισης των υδάτινων πόρων που θα λάβει υπόψη όλα τα υποσυστήματα τα οποία επηρεάζονται. Το σύστημα διαμόρφωσης θα αναπτυχθεί ως γενικό εργαλείο για υδροβιότοπους αλλά θα εφαρμοστεί και θα αξιολογηθεί στη λεκάνη απορροής της λίμνης Κάρλας, τα έργα για την ανασύσταση της οποίας έχουν αρχίσει από το Ελληνικό κράτος. Στις επόμενες παραγράφους θα παρουσιαστούν αναλυτικά η περιοχή μελέτης καθώς και η μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί. Παράλληλα, θα δοθεί μια συνοπτική περιγραφή των αναμενόμενων αποτελεσμάτων καθώς και της καινοτομίας της ερευνητικής μελέτης.
18/10/2013 paketo1.jsp:ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 (ΠΕ1) : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
 

Ο στόχος αυτού του πακέτου εργασίας συνίσταται στην εύρεση των αξιόπιστων ιστορικών στοιχείων των οποίων η συλλογή θα γίνει από διάφορες κυβερνητικές και θεσμικές οργανώσεις (πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα) καθώς και τις ελληνικές και ευρωπαϊκές στατιστικές οργανώσεις. Αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνουν διάφορα μετεωρολογικά, υδρολογικά, περιβαλλοντικά (φυσικο-χημικά και βιολογικά), κοινωνικο-οικονομικά και τοπογραφικά στοιχεία και στατιστικές γύρω από την περιοχή μελέτης. Τα στοιχεία θα δομηθούν και θα εισαχθούν σε μια τυποποιημένη βάση δεδομένων, που θα συνδέεται με ένα σύστημα GIS. Η μορφολογία των δεδομένων πρέπει να είναι τέτοια έτσι ώστε να είναι διαθέσιμα για την εισαγωγή τους στο πλαίσιο προσομοίωσης. Κατόπιν, τα στοιχεία θα αποθηκευτούν και θα δημοσιευθούν στο διαδίκτυο με σκοπό να γίνει διάδοση της σχετικής γνώσης στους μελετητές ή άλλα ενδιαφερόμενα άτομα. Λεπτομερέστερα το πακέτο εργασίας ΠΕ1 αποτελείται από τις παρακάτω δράσεις:

  • ΠΕ1.1  Δημιουργία της βάσης δεδομένων. (ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π1.1)
  • ΠΕ1.2 Δημιουργία του γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών στο λογισμικό GIS. (ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π1.2)
  • ΠΕ1.3  Ενσωμάτωση μετεωρολογικών και υδρολογικών δεδομένων.
  • ΠΕ1.4  Ενσωμάτωση περιβαλλοντικών δεδομένων.
  • ΠΕ1.5  Διασύνδεση της βάσης δεδομένων με το σύστημα GIS (ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π1.3)
18/10/2013 paketo2.jsp:ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 (ΠΕ2) : ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ
 
Αυτό το πακέτο εργασίας θα αρχίσει αμέσως μετά από την εγκαινίαση του προγράμματος. Αρχικά, πρέπει να αγοραστούν διάφορα όργανα για την λήψη μετρήσεων: μια συλλογή μετεωρολογικών σταθμών, (περίπου 5), όργανα (multi-parameter) περιβαλλοντικού ελέγχου, μια δειγματοληπτική συσκευή νερού, μια αντλία κενού, μια συσκευή GPS απαιτούνται για τις μετρήσεις στο πεδίο μελέτης. Ο συντονιστής του προγράμματος θα έρθει σε συμφωνία με τις τοπικές αρχές (δημοτική αρχή στην οποία ανήκει η λίμνη Κάρλα) με σκοπό την εύρεση κατάλληλων προστατευμένων θέσης για την εγκατάσταση των μετεωρολογικών σταθμών. Αφού εγκατασταθούν οι σταθμοί θα ελέγχεται η αδιάλειπτη λειτουργία τους. Οι θέσεις της δειγματοληψίας περιβαλλοντικών δεδομένων θα μελετηθούν με ένα λεπτομερές σχέδιο το οποίο θα αναπτυχθεί για τις μετρήσεις στο πεδίο μελέτης. Οι μετρήσεις αυτές θα πρέπει να καλύψουν ολόκληρη τη σειρά των μετεωρολογικών και υδρολογικών συνθηκών. Για αυτόν τον λόγο οι μετρήσεις πρέπει να επεκτείνονται χρονικά για τουλάχιστον ένα ημερολογιακό έτος. Όσο περισσότερα δεδομένα είναι διαθέσιμα τόσο καλύτερη είναι θα είναι η βαθμονόμηση (calibration), o μικρο-συντονισμός και η λειτουργία των επιμέρους μοντέλων του συστήματος. Παράλληλα, θα γίνει η σύνθεση και η χρησιμοποίηση ενός ερωτηματολογίου το οποίο θα επιδιώξει να ερευνήσει τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα στην περιοχή μελέτης. Το ερωτηματολόγιο θα δοθεί για συμπλήρωση σε ένα κατάλληλα επιλεγμένο δείγμα που θα αποτελείται από αρμόδιους υπάλληλους, αγρότες, κατοίκους και άλλα άτομα στην περιοχή μελέτης. Πιο αναλυτικά αυτό το πακέτο εργασίας αποτελείται από τις παρακάτω δράσεις:
  • ΠΕ2.1 Έρευνα αγοράς υλικού και προμήθεια του (Μετεωρολογικοί Σταθμοί, όργανα multi-parameter probes, συσκευή GPS.
  • ΠΕ2.2  Εγκατάσταση υλικού στο πεδίο δράσης.
  • ΠΕ2.3  Έλεγχος οργάνων – Βαθμονόμηση
  • ΠΕ2.4  Λήψη δεδομένων
  • ΠΕ2.5 Δημιουργία ερωτηματολογίου – Λήψη στατιστικών δεδομένων – Επεξεργασία δεδομένων

 

ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕ2

Π2.1 Δημιουργία ερωτηματολογίου – διανομή – επεξεργασία στοιχείων

Π2.2 Στατιστική μελέτη κοινωνικο-οικονομικών δεδομένων

Π2.3 Web Service βαθμονόμησης (Calibration web service)
18/10/2013 paketo3.jsp: ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3 (ΠΕ3): ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ
 
Αυτό το πακέτο εργασίας  είναι ο πυρήνας του προγράμματος. Εδώ θα υλοποιηθεί το λογισμικό το οποίο προτείνουμε ως σύστημα διαμόρφωσης (framework). Το πακέτο εργασίας περιλαμβάνει τα εξής υπομέρους πακέτα:

 

 

ΠΕ3.1 Προδιαγραφή των λειτουργικών απαιτήσεων

Θα καθορίσουμε τις υπηρεσίες που θα παρέχει το σύστημα, τις μεθοδολογίες αντίδρασης του συστήματος σε συγκεκριμένες εισαγωγές δεδομένων καθώς και την συμπεριφορά του σε ιδιαίτερες καταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε το σύστημα κάτω από μια προοπτική σύνθεσης ενοτήτων  (modularity perspective), που θα βοηθήσει όχι μόνο στην ανάπτυξή και δοκιμή του αλλά και στη μελλοντική φορητότητα μεμονωμένων ενοτήτων (modules). Μια διαγραμματική παράσταση του προτεινόμενου framework παρουσιάζεται παρακάτω:

 

Διάγραμμα 4 : Διαγραμματικός Σχεδιασμός του προτεινόμενου framework


 

ΠΕ3.2 Σχεδιασμός και ανάπτυξη των μοντέλων

 

Πιο συγκεκριμένα, δίνουμε το σύνολο λειτουργιών που θα αναπτυχθεί για κάθε μια από τις ενότητες που συζητούνται.

 

 

ΠΕ3.2.1 Ενότητα Επιφανειακής Υδρολογίας (Surface Hydrology Module)

  • Συνάθροιση του συνόλου των δεδομένων.
  • Δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων σε διάφορες μορφοποιήσεις (π.χ. λογιστικά φύλλα (spreadsheets), αρχεία κειμένου κ.λπ.)
  • Ενσωμάτωση του μοντέλου UTHBAL στο πλαίσιο προσομοίωσης (modeling framework) – υλοποίηση της φορητότητας του μοντέλου αυτού σε άλλα λογισμικά.
  • Αυτόματη αξιολόγηση/βελτιστοποίηση της αντικειμενικής συνάρτησης που εισάγεται στο μοντέλο UTHBAL.
  • Γραφική παρουσίαση καμπυλών των χρονοσειρών των αποτελεσμάτων.
  • Διαλειτουργικότητα της ενότητας αυτής με άλλες ενότητες του πλαισίου, ειδικά με την ενότητα ισοζυγίου λίμνης (Lake Balance Module), της ενότητας υπογείων υδάτων και της ενότητας διαχείρισης της βάσης δεδομένων στο σύστημα GIS.

 

 

 

ΠΕ3.2.2 Ενότητα Υπόγειας Υδρολογίας (Ground Water Module)

  • Συνάθροιση του συνόλου των δεδομένων.
  • Αυτόματη αποθήκευση στοιχείων στο σύστημα GIS.
  • Ενσωμάτωση/Ολοκλήρωση του προτύπου λογισμικού MODFLOW ή του λογισμικού MIKE-SHE στο σύστημα πλαίσιο προσομοίωσης (modeling framework) - φορητότητα της ενότητας.
  • Συγχρονισμός χρονοσειρών και διαδικασία σύνδεσης όταν η ενότητα διασυνδέεται με την ενότητας της επιφανειακής υδρολογίας, την ενότητα ισοζυγίου της λίμνης και τις περιβαλλοντική ενότητα οικοσυστήματος.

 

 

 

ΠΕ3.2.3 Ενότητα Ισοζυγίου Λίμνης (Lake Balance Module)

  • Συνάθροιση του συνόλου των δεδομένων.
  • Δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων σε διάφορες μορφοποιήσεις (π.χ. λογιστικά φύλλα (spreadsheets), αρχεία κειμένου κ.λπ.)
  • Φορητότητα της ενότητας λογισμικού.
  • Ολοκλήρωση της ενότητας μέσα στο πλαίσιο προσομοίωσης .
  • Διαλειτουργικότητα της ενότητας με τις υπόλοιπες ενότητες του πλαισίου προσομοίωσης (modeling framework).

 

 

ΠΕ3.2.4 Ενότητα Περιβάλλοντος και Οικοσυστήματος

  • Αποθήκευση δεδομένων επίδρασης ουσιών και γεωδαισία των στοιχείων.
  • Ενημέρωση της ενότητας του υπάρχοντος φωσφορικού κύκλου και ανάπτυξη άλλων ενοτήτων (κύκλος αζώτου, βαριά μέταλλα, τοξικές ουσίες)
  • Ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών/προτύπων οικοσυστήματος στη συνολική φιλοσοφία φορητότητας των ενοτήτων του πλαισίου προσομοίωσης (modeling framework).
  • Εξωτερική συνδεσιμότητα του λογισμικού με άλλα λογισμικά για την εξαγωγή των εργαστηριακών αναλύσεων.
  • Χαρακτηρισμός εμπλεκόμενων παραμέτρων και ανάπτυξη της αντικειμενικής συνάρτησης λειτουργίας του περιβαλλοντικού μοντέλου.

 

 

 

ΠΕ3.2.5 Κοινωνικο-Οικονομική Ενότητα (Socio-Economical Module)


  • Δημιουργία ερωτηματολογίου.
  • Αυτόματη διαχείριση και αποθήκευση αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου στην βάση δεδομένων
  • Ανάπτυξη των κοινωνικοοικονομικών/υδατικών σχέσεων και χρήσης γης.
  • Προσδιορισμός των κοινών παραμέτρων με τις άλλες ενότητες του πλαισίου προσομοίωσης (modeling framework).
  • Ανάπτυξη του κοινωνικοοικονομικού μοντέλο μέσα στο σύστημα GIS.
  • Διαλειτουργικότητα της ενότητας με τις άλλες ενότητες του συστήματος

 

 

 

 

ΠΕ3.3 Ανάπτυξη μηχανής βαθμονόνησης/βελτιστοποίησης του συστήματος (Calibration Engine)

 

Πιο συγκεκριμένα, η μηχανή βαθμονόμησης/βελτιστοποίησης θα περιλάβει μια υπηρεσία βαθμονόμησης (Calibration Service) και την αξιολόγηση της αντικειμενικής συνάρτησης του συστήματος.

 

 

 

ΠΕ3.3.1 Ανάπτυξη υπηρεσίας βαθμονόμησης/βελτιστοποίησης (Calibration Service Development)

Για τη μεμονωμένη βαθμονόμηση και συντονισμό των μοντέλων καθώς επίσης και για τη γενική βαθμονόμηση του συστήματος συνολικά, θα χρησιμοποιήσουμε μια εμπορική μαθηματική βιβλιοθήκη βελτιστοποίησης. Αυτή η υπηρεσία θα υλοποιηθεί και θα εγκατασταθεί σε κάποιο κεντρικό υπολογιστή. Θα αναπτύξουμε επίσης μια υπηρεσία-πελάτη (client-server application) για το πλαίσιο προσομοίωσης για να τo συνδέουμε με τη βιβλιοθήκη βελτιστοποίησης μέσω του διαδικτύου.

 

 

 

ΠΕ3.3.2 Εκτίμηση απόδοσης αντικειμενικής συνάρτησης (Objective Function Evaluator)

Μια χωριστή ενότητα θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα βαθμονόμησης και συντονισμού του συστήματος προκειμένου να αξιολογηθούν οι αντικειμενικές συναρτήσεις που θα αναπτυχθούν. Αυτή η ενότητα θα επιτρέψει τη δημιουργία γραφικών παραστάσεων για την οπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

 

 

ΠΕ3.4 Ανάπτυξη του «πυρήνα» του συστήματος (Core Engine Development)

 

Ένα τέτοιο διαμορφωμένο σύστημα πρέπει να κυβερνάται από μια μηχανή «πυρήνα» που προγραμματίζει την εκτέλεση των πέντε βασικών ενοτήτων και συγχρονίζει επίσης την ταυτόχρονη χρήση τους. Αυτή η μηχανή θα είναι αρμόδια για την διασύνδεση των μοντέλων και την ενσωμάτωσή τους στο framework.

 

 

ΠΕ3.5 Ανάπτυξη βοηθητικών λειτουργιών (Utilities Development)

 

Το σύστημα προσομοίωσης θα συνοδεύεται και από κάποιες on-line βοηθητικές λειτουργίες των οποίων η χρησιμότητα περιγράφεται παρακάτω:

 

 

ΠΕ3.5.1 On-line Help

Ένα τέτοιο πολυσύνθετο σύστημα πρέπει να παρέχει στο χρήστη μια περιεκτική on-line βοήθεια που θα ενεργοποιείται με την χρήση οπτικών αντικειμένων έτσι ώστε να είναι φιλική στους χρήστες.

 

 

ΠΕ3.5.2. Αυτόματο λογισμικό εγκατάστασης (Automatic Software Setup)

Θα υλοποιηθεί μια εφαρμογή εγκατάστασης του λογισμικού για το λειτουργικό σύστημα των Microsoft Windows με αυτόματα CD-autoruns. Αυτό διευ

18/10/2013 paketo4.jsp:ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 (ΠΕ4):ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕΝΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ
 

Στο τέταρτο πακέτο εργασίας, θα αναπτυχθούν διάφορα σενάρια και στρατηγικές διαχείρισης των υδάτινων πόρων για την αποκαταστημένη λίμνη Κάρλα και θα προσομοιωθούν. Αυτά τα σενάρια και οι στρατηγικές θα είναι διάφορες μετεωρολογικές/υδρολογικές συνθήκες που προκαλούνται από την κλιματολογική αλλαγή, διάφορες διαχειριστικές στρατηγικές των υδάτινων πόρων που συνδέονται με τη χρήση του νερού της λίμνης για τις αλλαγές άρδευσης, χρήσης γης και καλλιέργειας, τη διαχείριση απαίτησης νερού και άλλες. Οι στρατηγικές και τα σενάρια θα είναι ρεαλιστικά. Ειδικά οι στρατηγικές θα είναι ιστορικές προτάσεις σχετικά με τη διαχείριση χρήσης των υδάτινων πόρων της λίμνης.

 

 

ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕ4

 

 

Π4.1 Μελέτη σεναρίων και στρατηγικών

Π4.2 Δημοσίευση ερευνητικού έργου

18/10/2013 paketo5.jsp:ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5 (ΠΕ5):ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
 
Τα ερευνητικά αποτελέσματα που θα προκύψουν θα διαδοθούν μέσω της δημοσίευσης επιστημονικών εργασιών, των παρουσιάσεων σε επιστημονικά συνέδρια, της ανάπτυξης της ιστοσελίδας του προγράμματος και της παραγωγής ενός φυλλαδίου ενημέρωσης. Η ιστοσελίδα του ερευνητικού προγράμματος θα αναπτυχθεί αμέσως μετά την εγκαινίαση του προγράμματος και θα ενημερώνεται συνεχώς μέχρι την περάτωσή του αλλά και αργότερα. Το ενημερωτικό φυλλάδιο αναμένεται να εκδοθεί περίπου στη μέση της χρονικής διάρκειας του προγράμματος και θα περιέχει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις και οι παρουσιάσεις αναμένονται μετά από το πρώτο έτος διάρκειας του προγράμματος.

 

 

ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕ5

 

 

Π5.1 Φυλλάδιο ενημέρωσης

Π5.2 Ιστοσελίδα του ερευνητικού προγράμματος

Π5.3 Δημοσιεύσεις ερευνητικού έργου

18/10/2013 prosopiko.jsp: Προσωπικό
  Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος
Μέλη Κύριας Ερευνητικής Ομάδας
Μέλη Δευτερεύουσας Ερευνητικής Ομάδας
18/10/2013 dimosieuseis.jsp: Δημοσιεύσεις
 
18/10/2013 googlemaps.jsp: Google maps
 
18/10/2013 ekdiloseis.jsp:Εκδηλώσεις
 
18/10/2013 epikoinonia.jsp:Επικοινωνία
 
18/10/2013 photouliko.jsp:Φωτογραφικό υλικό
 
Pictures
Pictures
 
Σελίδες: 1  
 
 

Copyright © 2007 - 2024 : TEI Θεσσαλίας
Created by ItBiz